Tacos

Snart fredag. Det är dags för Sveriges nationalrätt, tacos, det är sen gammalt.

Först: alla som redan äter växtbaserat eller veganskt, ni vet exakt vad ni ska äta. Men en stor anledning till varför jag bloggar alls, är alla som INTE vet. Ni som tycker att det känns jobbigt svårt eller konstigt att inte äta kött. För att ni gjort det hela livet och kanske känner er lite osäkra. Eller ni som helt enkelt inte är så jävla intresserade av mat, men ändå inte vill äta djur av en eller annan anledning.

Det här är för er!

Tacos är ett så genialiskt måltidskoncept, eftersom det kan innehålla allt och alla kring bordet kan välja fritt av det som dukas fram. Alla familjer har någon egen, lite tokig twist på tillbehören. Lägg det i ett bröd, hårt eller mjukt och ät! Det är inkluderande och aktiverande. Kanske en av de sista utposterna när vi talar om måltiden som social funktion.

Det är nog därför det blivit Sveriges nationalrätt.

Tacos är också en av de mest prefabricerade rätter man kan tänka sig. Färdiga kryddmixer, färdiga såser som håller fem år i kylen (fyra och ett halvt i rumstemperatur), färdiga bröd och massor, massor av andra tillbehör. Burkguacamolen med 1,5 % avocado i har väl ingen missat?

För några år sedan rantade upprörda familjer och medier om alla e-nummer i skolmaten, bara för att sen käka tacos på fredag, ett kilo lösgodis på lördag och några liter läsk på det. Mat som BESTÅR av e-nummer.

Let him who is without sin….and what not.

Vi käkar också färdiga såser och kryddmixer, även om jag har en egen tacokrydda i en burk, gör egen salsa och fullständigt älskar egen Gucka. Med koriander. Massor av koriander.

Själva färsen är inte särskilt svår att byta ut. Den kan bestå av blötlagda (från torra) bönor, som rivs och sen behandlas som köttfärs, se bara till att bönorna kokar helt mjuka.

Anamma gör en vegansk sojafärs, sjukt lätt. Se till att inte ta för mycket i pannan och stek ordentlig stekyta innan kryddor etc tillsätts.

Man kan mixa Oumph! i matberedare till färs. Stek även den ordentligt.

Vill man absolut ha ost, så finns det flera olika växtbaserade ostar från tex Violife eller Astrid och Aporna. Annars kan man ju hoppa det.

Gräddfilen eller fraichen finns det flera alternativ till i mejerihyllorna. Oatlys iFraiche är ett.

Sen är det bara att rocka loss: skivade bananer, oliver, koriander, friterade piementos de padron, sriracha….

Det är lätt. Våga testa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s