Hamburgare

Snart är det fredag och helg, då kan det kännas som man är värd lite härligt moffig skräpmat. För mig är en rejäl burgare med massa ost synonymt med just det. 

Det finns inga motsättningar mellan orden moffig skräpmat och växtbaserat – här kommer ett bevis för det:

I somras testade jag fram en burgare med Oumph! The Chunk som bas, då band jag upp den mixade Oumph:en med potatismjöl. I helgen som gick skulle min fru ha systerhelg och ville bjuda på sin favoritmat, som är just burgare. Hon ville också bjuda på växtbaserat käk. När det var dags att blanda ihop smeten insåg vi att det var slut på potatismjöl och använda då istället maizena och ströbröd – det blev nog ännu bättre! 

Du behöver, till två stora burgare:

280 G Oumph! The Chunk

0,5 dl växtbaserad BBQ-sås (tex Sweet Baby Rays)

1 msk maizena

1 msk ströbröd

1 msk dijonsenap

1-2 krm salt

1 krm malen nejlika

1 krm malen muskotnöt

1 tsk lökpulver

Växtbaserad ost för burgare eller ”For pizza”

Sallad, lök, saltgurka – sånt du gillar helt enkelt. 

Tina Oumph! Mixa i matberedare, inte helt slätt utan snarare så det är lite ojämnt stora bitar, det ger godast munkänsla. Blanda i resterande ingredienser och rör om ett tag, för hand eller i tex en Kitchen Aid edyl. 

Ställ smeten kallt 10 minuter. Forma burgare. Ställ kallt igen ca 10 minuter. Stek eller grilla till fin färg, pensla eventuellt med lite BBQ-sås. Kör klart i ugnen på 150 grader ca 5 minuter. Lägg på osten. 

Rosta under tiden tex Korvbrödsbagarns briochebröd, som är helt veganska. Bygg din burgare och njut! 

Bilderna på processen är tagna av min fru, den flashiga bilden tog jag i somras i vår trädgård. 

Smet, hamburgerpress och burgare
Finns sån där singelförpackad smältost till burgare, gjord på soja
Fruns grymma burgare

Fotostylad burgare med grillad ananas och chili

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s