Smördeg? 

Fortsätter på smördegstemat. 

Och hösttemat.

Svamp+smördeg=sant. 

En enkel förrätt eller tillbehör till en höstsoppa på rotsaker, timjan och lagerblad, kanske? 

Till 6-8 små tarteletter behöver du:

2 ark smörpapper från tex Findus

3 dl svamp, tex kantareller (eller ca 1 dl torkad och blötlagd)

0,5 gul lök

1 klyfta vitlök

Mjölkfritt margarin

2 msk ifraiche

2 msk fint riven växtbaserad ost, pizzastyle

Salt

Peppar

Timjan

Mjöl till kavling

Muffinsformar edyl

Låt smördegen tina ca 20 minuter. Hacka under tiden svampen grovt och löken fint. Värm upp en panna på mediumvärne och lägg i en rejäl klick margarin. Svetta löken utan att den får färg, men blir mjuk och söt. Lägg över löken i nåt. Rengör pannan och höj värmen. Klicka i mer margarin och låt det bli hett. Lägg sen i svampen. Stek hårt några minuter och dra av från värmen. Låt allt bli rumstempererat och vänd sedan i ost och fraiche. Smaka av. 

Smördegen kavlas med mjöl till nästan dubbel storlek. Skär med vass kniv fyrkanter, som är så pass att kanterna sticker upp ur formen och bildar som en skål. Smörj ev formen innan. 

Klicka i svampröran och baka av i 200 grader till smördegen fått färg och blivit frasig. 

Ett alternativ är att göra som med blåbärstarteletterna, pensla med lite iMat och klicka svampröran i mitten av smördegen. Skjuts in i ugnen! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s