Ramenfri ramen…

Ramen. Den kinesiska nudelsoppan lā miàn som japanerna tagit till sig och integrerat i sin matkultur. Ramen innehåller nudlar, gjorda på ägg och vetemjöl, så egentligen kan man väl inte kalla det här för Ramen, eftersom inga äggnudlar ingår. Faktum är att inga nudlar ingår alls, bara lite vanlig hederlig fullkornsspaghetti – som man såklart kan utesluta.

Ramen kallas olika saker beroende på vad den är gjord på. De fyra grundvarianterna är; shoyo (sojasås), miso, tonkotsu (fläsk) och shio (salt). Varje del av Japan har en egen stil på sin ramen. Vad den här skulle kallas har jag ingen aning om.

Det går att göra den här så mycket mer festlig, med färsk svamp, ingefära, bok choy eller vad som helst. Jag gjorde min på det jag hade hemma (vilket kanske i och för sig inte är helt vanligt):

Torkad kombualg, finns på Ica (jag bröt av en dryg dm)

1, 5 l vatten

1 tärning svampbuljong (eller 1 msk misopasta)

Lite strimlad zucchini

Några torkade trattisar (eller färska champinjoner i skivor)

Lite wakamealger

Lite kokt spaghetti

En dutt sesamolja

En dutt risvinäger

Några bitar marinerad tofu (Kung Markattas med soja, basilika och vitlök)

Lägg Kombualgen i en kastrull med vattnet. Koka upp långtsamt under lock och slå av värmen. Låt stå några timmar. Sila bort algen (men spara den) och koka ned buljongen under tiden du gör resten.

Strimla den nu mjuka kombualgen till spaghettiliknande bitar, strimla zucchinin. Lägg ned lagoma portioner kokt spaghetti, kombu, wakame, zucchini, svamp etc i stora skålar.

Smaka av buljongen med svampbuljong, sesam, vinäger och häll över det du lagt i skålarna. Vänta några minuter innan du äter.

Gott och nyttigt!

image
Kombu dashi ramen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s