Halvfabrikatstankar

Jag har ätit en hel del sk halv- (eller hel-)fabrikat på sistone.  Så även ikväll.

Det har fått mig att återigen fundera på vad en del brukar säga och använda som argument för att INTE äta vegetariska produkter som tex Quorn, Oumph! eller Floras mjölkfria margarin.

”Jag gillar inte halvfabrikat som är så processade. Jag gillar mer rena råvaror”

Det skulle då vara en orsak att hellre äta rena grönsaker och tex baljväxter. Vilket de flesta blandkostare sällan gör. Alltså istället för kött. Nä, vad man egentligen menar är att man hellre äter kött, kyckling och Bregott. Detta eftersom de är rena råvaror och mer naturliga än de processade produkterna ovan.

Tänk på en produkt somOumph! eller någon annan sojaprodukt. Man skapar ett koncentrat av soja, tillsätter vätska och bearbetar massan som bildas på olika sätt, för det mesta mekaniskt, utan tillsatser.

Processat? Javisst!

Ta sen kött. Vad behöver kocken göra i en restaurang? Öppna vacuumpåsen, skära köttet i skivor, krydda och steka. Ungefär som att öppna en påse med tex Oumph! alltså. Vad har köttbiten gått igenom för att bli en köttbit då? Tja, ett djur har fötts, med allt vad det innebär, ätit massor av föda (tex sojabönor) och druckit massor med vatten. I några år. När djuret väl är slaktat, avblodat, tvättat etc så ska det möras på olika sätt. Det kan vara genom hängning i rätt temperatur och luftfuktighet, skapad på konstgjord väg såklart. Eller så kan köttet vacuummöras eller pulsmöras. Det senare genom att el passerar genom köttet och på så sätt möra det. Sen följer såklart förpackning och förvaring i kyla och till sist transport.

Ganska många steg. För att få en pannfärdig produkt. Som består till stora delar av tex soja och spannmål, som tagit vägen genom ett levande djur för att processas till….kött. Sojasteken tar inte vägen genom ett djur och behöver inte dödas innan den kan ätas.

Bregott, ja det är ju lika naturligt som kött. Processas knappt alls. För det vet ju alla att man hellre litar på en kossa än på en kemist (för kossor gör ju smör….)

Nåja, idag blev det Oumph! i teriyakisås, med avocado på fullkornstortilla. Fullkorn är ju väldigt bra, speciellt när man äter växtbaserat. Det vet ni väl?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s