Restratatouille i ugn

När min bror började laga mat, så gjorde han en typ av ratatoiulle med sötpotatis, paprika etc, som han rostade i ugnen. Han kokade en sås med tomat, chili, vinäger och socker att ha till. Allt gratinerades på slutet med chevreost. Sötpotatis var inte alls så hypat då, i början av 2000-talet, som det är nu, med sötpotatispommes på snart när varenda krog. Så det var lite nytt och väldigt gott!

Att laga mat i ugnen är tacksamt. Jag brukar ibland göra tomatsås i ugnen. Rosta lök och grejer i långpanna och hälla på tomatkross. Den stora ytan gör att vätskan snabbt förångas och smakerna koncentreras fort. 

Har man lite olika grönsaker som börjar tröttna lite på livet är det ju perfekt att laga sån här typ av mat. 

4-5 trötta morötter

1 halvrutten sötpotatis

2 egenodlade zucchinis

2 gamla lökar

4 klyftor vitlök

1/2 tub tomatpuré 

1 penischili (jo, men det funkar nog med en alldeles vanlig röd också)

2 tetror krosstomat

2 tetror kokta baljväxter

1/2 anchochili

Färsk timjan, rosmarin och persilja från trädgården 

Lite agavesirap

Grönsaksbuljongpulver

Olja

Salt

Skär grönsakerna i ungefär lika stora bitar, 2×2 cm typ. Hacka chilin och vitlöken. Blanda runt med olja i en långpanna. Spritsa på tomatpurén ovanpå allt. Sätt ugnen på 200 grader och kör in pannan i ugnen. 

Lägg anchochilin i en skål med vatten. 

Hacka örterna, häll av baljväxterna. 

När anchon blivit mjuk hackar du den med.

När grönsakerna och purén fått färg är det dags att hälla på tomaterna, i med örter, ancho och buljong. Rör om. 

Låt allt koka ihop 15-20 minuter. Smaka av med salt och agave. I med bönorna och låt allt bli varmt sisådär 5 minuter till. 

Ät. Med. Sked. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s