Amerikanska macaroner

Under mina år som kökschef i de offentliga köken, kom jag i kontakt med en skolmatsklassiker, som verkade ha en geografisk knytning till den sydöstra delen av landet. 

Stekt köttfärs, massor av svettad lök, smaksatt med vitpeppar, salt och ketchup. Sedan blandad med makaroner. Ganska torrt, dvs ingen sås. 

Så lagade min farmor det jag kallar ”köttfärs och makaroner”, medan sagda område i Sverige tydligen kallade det för ”Amerikanska macaroner”. 

Vad som är amerikanskt, förutom ketchup, kan man fundera över. Otroligt gott är det dock! Icke att förglömma sk ”sked-& mjölkmat”, dvs går att äta med sked och passar med ett stort glas iskall mjölk. Tur att skedar är vegetabiliska och att det finns havremjölk…

Tur också att det går alldeles utmärkt att göra denna rätt växtbaserad:

2 gula lökar

(Om man vill: 2-3 morötter)

Sisådär 400 G vegansk färs

3 msk margarin

Nästan en liter okokta makaroner

Ketchup

Vitpeppar, malen

Salt

Hacka löken, hacka även morötterna i små tärningar, stek i mycket margarin på medelvärme, länge. Rör om då och då, löken ska bli mjuk och söt utan att ta färg. Moroten ska också bli mjuk. 

Tag undan och höj värmen. I med mer margarin och stek sedan färsen så den färg. Smaka av med peppar och salt. 

När makaronerna kokat klart, häll av dem och blanda ihop allt med massa ketchup och smaka av. 

Gör alltid mycket,ät i flera dagar. Perfekt att micra. 

Så. Jäkla. Gott. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s