Lussekatter

Mitt i flytt – & städainförvisning stöket, så bakade jag lussekatter och peppisar med kidsen. Köpte pepparkaksdeg som innehöll animalier (smakade dock inte såklart), men gjorde egen saffransdeg. 

Många recept finns det, jag lade ihop och drog ifrån. Till sist blev det såhär:

4 dl havredryck

1 dl iFraiche

1 g saffran

1 dl socker

1 tsk salt

1 pkt färsk jäst (kan man nog dra ned lite på)

175 g mjölkfritt margarin för bakning

1 dl riven mandelmassa

7+4 dl vetemjöl

Pensling: lite iMat och sirap
Värm havremjölk med saffran, socker och salt. Låt det bli varmare än 37 grader. Tag av från värmen och rör i iFraiche och mandelmassa, så kyls spadet ned till 37 grader snabbare. 

Skär margarinet i kuber och låt det bli rumstempererat. 

När spadet är 37 grader ca, häll hälften av det och jästen i en assistent. Lös upp jästen, tillsätt resten av spadet och 7 dl vetemjöl. Tillsätt margarinet allt eftersom, låt maskinen jobba tills margarinet löst upp sig. Tillsätt ca 4 dl mjöl, degen ska bli fluffig och smidig. Låt allt jäsa 45 min – 1 h ca. 

Baka som vanligt (jag behövde inget extra mjöl), men gör SMÅ katter, degen jäser så in i…. Micra iMat med sirap och rör om. Pensla katterna med det innan de går in i ugben. Baka på 225 grader till fin färg. Lägg under handduk. När de svalnat, lägg i plastpåse – några timmar senare (typ dagen efter är de sjukt saftiga och mysigt feta i konsistensen).

För godaste saffransbullarna: Kavla ut degen och gör som kanelbullar, smör och riven mandelmassa, samt russin som fyllning. Sjukt gott!

Trevlig advent på Er!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s