Dolmar

Lagar lite vanlig ”stekt ris med allt”, igen, men fick för mig att göra lite dolmar   också, inspirerad av den fina Savoykålen jag köpt. 

Jag har ett långkornigt ris med vildris i till detta, men det går nog bra med vad som, faktum är att ett rundkornigt blir bäst. 

Sisådär 1 dl ris 

1 dl belugalinser (blötlagda)

1/2 morot

1-2 cm ingefära 

Grönsaksbuljong 

1 klyfta vitlök

Svartpeppar

Korianderfrö

2 tsk Dijonsenap

2 msk tomatpuré

1 msk tamarindpasta (eller lite citronsaft)

2 dl iMat

Sirap

Olja o margarin

10 savoykålsblad ca

Koka riset och belugalinserna i mycket vatten, tillsammans med fintärnad morot och riven eller fintärnad vitlök och ingefära. Överkoka så det blir riktigt mjukt. 

Sätt på en stekpanna med olja i. Häll över risblandningen i denna och fortsätt koka tills vattnet kokat bort och fortsätt sen steka. Krydda och smaka av med tomatpuré, tamarind, senap o kryddor. Mosa allt. 

Savoykålsbladen kan du antingen koka i en kastrull minst 10 minuter eller i en plastburk med lock och lite vatten i micron ca 4-5 minuter. Akta dig för ångan. Spola bladen kalla. Lägg bladen på tex en skärbräda och mosa den tjocka stjälken med en matkniv eller liknande, pressa ut innanmätet, så det blir platt (lättare än att skära bort strängen, men det kan man såklart också göra)

Lägg 1-2 msk risröra på bladet, vik in kanterna och rulla. 

Stek i olja o margarin, runt om, tillsätt iMat, sirap, lite buljong och koka under lock på låg värme ca 10 min.

Ät eller frys in. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s